Емел Етем: Телефон 112 ще бъде тестван през октомври
Емел Етем: Телефон 112 ще бъде тестван през октомври / netinfo

Системата за единния спешен телефон 112 ще бъде тествана през октомври тази година, това обяви в Плевен министърът на извънредните ситуации Емел Етем. До края на годината шесте центъра в страната предоставящи услугата трябва да могат да са взаимозаменяеми и да поемат функциите на останалите, ако се случи така, че някой от тях изключи.

Министър Емел Етем допълни още, че в момента в София действа пилотния проект на системата за единния спешен телефон 112, но вече е готово и разширението на центъра, предстои да се постави оборудването. В Русе се провежда конкурс за оператори за попълване на щатните бройки. Паралелно с това върви и строителството на цетнровете в Бургас и Монтана, където центърът трябва да е готов до месец юли. Във Варна и Кърджали текат процедури по ремонтни дейности.

Според министър Етем до септември всички шест центрове поемащи обажданията към телефон 112 ще са физически завършени, технически оборудвани и обезпечени, свързани и с обучени оператори. Това е необходимо, за да може от октомври да се започне тестването на националната система. До края на годината трябва да може националната система да действа така, че ако един от центровете изключи, работата му да се поеме автоматично от друг, каза още министър Емел Етем.