Еленко Начев е новият началник на РИО - Ловеч
Еленко Начев е новият началник на РИО - Ловеч / obl.lovech

Дългогодишният преподавател по математика Еленко Начев е новият началник на Регионалния инспекторат по образованието - Ловеч. Той поема поста от Райко Райков, който се пенсионира в началото на този месец.

Еленко Начев е роден на 1 декември 1955 г. в Ловеч. Основно образование завършва в СОУ „Климент Охридски" - Ловеч, тогава „Кърпачев". Гимназиалната степен придобива в Национално-математическа гимназия в София. Там е съученик с редица авторитетни личности, заемащи висши държавни постове и до днес. Висше образование завършва във факултета по Математика на Софийския университет „Св. Климент Охридски".

Професионалната си кариера Начев започва в Гимназията „Климент Охридски" - Ловеч, като преподавател по математика, след това като зам.-директор и директор в СОУ „Тодор Кирков" - Ловеч. Докато е заемал длъжността директор Еленко Начев е преподавал математика в тогавашното голямо ловешко училище "Тодор Кирков", в което са се обучавали над 1300 деца.

В зората на демокрацията постъпва в Природо-математическата гимназия като заместник-директор и действащ учител, където практикува професията до 2006-та година. Тогава е командирован от Министерството на образованието и науката в столицата на Чехия - Прага, да обучава нашата общност по математика в българското училище там. От 2013 г. е началник отдел в Регионалния инспекторат по образованието - Ловеч.

На 5 март т.г. поема длъжността началник със заповед на министъра на образованието и науката проф. Анелия Клисарова. Еленко Начев е женен с две деца.