Екатерина Пенчева получи официално наградата си „Ловешки меч
Екатерина Пенчева получи официално наградата си „Ловешки меч / obshtina.lovech

На тържествена церемония поетесата Екатерина Пенчева получи официално наградата си „Ловешки меч", съобщиха от пресцентъра на администрацията в люляковия град. Тя е номинирана за ежегодната персонална награда на община Ловеч от Клуба на дейците на културата и утвърдена от комисия, назначена със заповед на кмета. Пенчева се удостоява с „Ловешки меч" за поетичната книга „Един следобед, минал, без да спре", издадена през 2014 г.

„Мечът е оръжието на аристокрацията. Той винаги е считан за фино и сложно оръжие. Символ е на полета на мисълта, на стремежа към истината. А нашият, Ловешкият меч, е олицетворение на повика на духа. И особено приляга на един творец, чието оръжие е словото. И който със своето творчество създава живот и настроение." С тези думи кметът Минчо Казанджиев връчи на Катя наградата.

Тя благодари на всички, без които стиховете й нямаше да са в книги, на хората, подкрепящи я в годините. Ще отнеса в дома си частица от духовността на Ловеч, заяви Катя, завършвайки емоционалното си слово.

Екатерина Пенчева стана 64-ият носител на „Ловешки меч".