ekologiq
ekologiq / obladmin-pleven
Собствениците на търговски обекти на територията на парк „Кайлъка” да бъдат задължени да сключват договори за сметопочистване - за това се споразумяха на работна среща в Областна администрация областният управител Мирослав Петров и кметът на Плевен Георг Спартански, по чиято инициатива се проведе срещата.
На нея присъстваха още неговият заместник д-р Красимир Трифонов, арх. Трифон Иванов – директор на Дирекция „АКРРДС” в Областна администрация и Павлина Тодорова – началник отдел „Екология” в Община Плевен.
 
Предложението от страна на областния управител бе да се изиска чрез анекс от фирмите, осъществяващи търговска дейност на територията на парк „Кайлъка”, да осигурят почистването на обектите и извозването на сметта, генерирана в тях, така че да се спазват необходимите хигиенни норми. Сметосъбирането ще се извършва на обособени места в зоната на търговските обекти, до която трябва да бъде осигурен достъп за извозващите автомобили. „Влагаме много усилия за поддръжката на парк „Кайлъка, но без будната гражданска съвест на хората и ангажиментът им към това да пазят чистотата там, всяко усилие ще остава бе съществен резултат”, коментира областният управител Мирослав Петров. „Има достатъчно кошчета в  „Кайлъка”, които се изхвърлят регулярно, така че боклуците да се изхвърлят на указаните за това места, а не по алеите и тревните площи”, подчерта той. Петров допълни, че служител на Областна администрация е натоварен изцяло с контрола върху поддръжката на приветлив вид на парка и при установена нередност, той е ангажиран да сигнализира Областния управител.
 
По време на срещата бе дискутирана и предстоящата национална кампания „Да изчистим България”, която тази година ще се проведе на 16 септември. Областният управител Мирослав Петров и кметът Спартански се договориха да обединят усилията си и на 16 септември общинска и областна администрации ще почистват парк „Кайлъка” в два лъча от началото на парка и от хотел Кайлъка, които ще се срещнат при Летния театър. За всички, желаещи да се включат в съвместната почистваща акция на парк „Кайлъка” ще бъдат осигурени чували и ръкавици. Организирано ще бъде и извозването на събраните боклуци.