До края на януари трябва да се отчетат количествата билки за 2009 год.
До края на януари трябва да се отчетат количествата билки за 2009 год. / Вероника Христова

31 януари е крайният срок, до който трябва да бъдат отчетени изкупените и реализираните през 2009 год. и наличните (останали) количества билки. Това напомнят от пресцентъра на РИОСВ Плевен. Всички билкозаготвителни пунктове, складове за билки, търговци от фармацевтичната и други промишлености, изкупуващи билки, извършващи дейност на територията на Плевенска и Ловешка област трябва да представят отчети в РИОСВ Плевен. Хладилните бази, изкупуващи неподложени на първична обработка билки на територията на двете области, също трябва да представят информация за изкупените, реализирани и налични количества билки за миналата година.

Отчетът се подава като се попълва специална бланка по образец. На базата на тези отчети се проследява какви количества от какви видове лечебни растения се ползват през различните години. Чрез получените данни може да се проследят възможностите за ползване на ресурсите от даден вид лечебно растение, както и да се определи необходимостта от налагане на забрани или режим на ползване върху някои видове.

При установяване на нарушения, свързани с необявени пунктове, нерегистрирани книги за билките и непредставена в РИОСВ справка за изкупените, реализираните и наличните количества билки за предходната година, глобите са до 1 000 лв., а имуществените санкции - до 2 500 лв.