zima
zima / dariknews.bg

Астрономическата зима настъпва днес - 21 декември, в 18:28 часа. Това е и най-краткият ден на годината и най-дългата нощ.
Зимата е един от четирите сезона в умерения пояс. Астрономически тя започва със зимното слънцестоене - около 21 декември в Северното полукълбо, и около 21 юни - в Южното полукълбо.
Зимата завършва с пролетното равноденствие - около 21 март в Северното полукълбо.

Слънцестоенето е астрономическо понятие, обозначаващо определено положение на Слънцето по неговия видим път върху небесната сфера. На 21 декември Слънцето е над Тропика на Козирога, в Северното полукълбо се наблюдава зимно слънцестоене, а в Южното - лятно. Когато еклиптиката пресича небесния екватор, денят и нощта са еднакво дълги. Тези слънцестоения се наричат равноденствия.

Слънцестоенето оказва пряко влияние върху дневното слънчево греене, а оттам върху климата. Така на различните слънцестоения съответстват различни моменти от годината, което ги прави важни за календара.

Много от културите по света и почти всички езически религии почитат слънцестоенията и равноденствията като моменти с особено значение. Тогава се устройват едни от основните календарни фестивали и се извършват важни обреди, свързани най-вече със земеделието и плодородието.