Денят на българската просвета, култура и славянска писменост в Левски
Денят на българската просвета, култура и славянска писменост в Левски / levski.press

С химна на славянските просветители, светите братя Кирил и Методий на 24 май започна най-светлия български празник в Левски - Денят на славянската писменост, българската просвета и култура. Тържествено бяха посрещнати знамената на петте училища в Левски, чиито постижения през годината са основание за гордост и радост.

Над 150 деца и ученици от училищата и детските градини в общината със своя талант сътвориха жизнерадостен, красив празник, изпълнен със стихове, песни и танци на откритата сцена пред Общината.

Кметът на Община Левски Любка Александрова честити празника на всички учители и културни дейци, ученици, родители и на всички съграждани като каза, че това е празник не само на професионално ангажираните в културата, образованието и науката, а на всички българи.
Да знаеш родния си език е много повече от грамотност и образованост, повече дори от идентичност. Това е нашата гаранция за настоящето и бъдещето. Буквите, думите, словото са нашата сила, искреност и мъдрост. Затова днес с истинска радост казвам много важната дума „Благодаря", че го имаме този празник на духовността, че го помним и го носим сърцата си".

Денят на българската просвета култура и славянска писменост в Левски
netinfo

Любка Александрова каза още, че отбелязвайки своята почит към първоучителите - светите братя Кирил и Методий, „засвидетелстваме и уважението и признателността си към тези, които с ежедневните си реални действия в училищата, културните центрове, издателствата, библиотеките даряват народа ни с духа на просвещението".

В празничния концерт на 24 май участваха Духов оркестър гр. Левски с ръководител Веселин Александров, деца от подготвителната група на ОДЗ"Локомотив" с ръководители Величка Панайотова и Антоанета Божинова, Мажоретен състав - Община Левски с ръководител Валя Маркова, ученици от НУ"Христо Ботев"гр. Левски с ръководители Ива Дочева, Лилия Александрова и Анка Цанкова, ВГ"Лира" и ВГ"Усмивка"- ОУ"М.Горки" с ръководител Бойка Русанова, ВГ"Фортисимо"- СОУ"К.Попов" с ръководител Ивона Първанова, ТФ"звънчета" и „Сборенка"при НЧ"Г.Парцалев" с ръководител Даринка Иванова, ФФ"Северняшка огърлица"с ръководител Мариета Аспарухова.

Денят на българската просвета култура и славянска писменост в Левски
netinfo