Дават ни близо 60 000 лева за парк “Кайлъка”
Дават ни близо 60 000 лева за парк “Кайлъка” / netinfo

59 577 лева ще отдели държавният бюджет за почистване на коритото на река Тученишка в защитената територия парк "Кайлъка". Това е решила Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС, съобщиха от пресцентъра на Областната управа.

Финансовата помощ е особено необходима след като затлачената от дървета, храсти и боклуци река преля и наводни пешеходните участъци в парка при проливен дъжд преди два месеца. Тогава посетителите на парка бяха изправени пред непреодолимо водно препятствие, а предприетите действия от областна администрация за отстраняване на щетите не бяха достатъчно обезпечени с паричен ресурс. Това наложи да се потърсят възможности за справяне със ситуацията и за стопиране на бъдещи разливи, които областният управител Цветко Цветков поиска чрез писмо до централната власт.

Парите за почистване на река Тученишка се предоставят от резерва за непредвидени и неотложни разходи по Закона за държавния бюджет на Р България за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последици от бедствия. Общо за тази година са утвърдени 23 702 862 лева за отстраняване на щети от бедствия в различни райони на страната.