Дарин Ангелов: Новата надежда е в новия Закон за обществените поръчки
Дарин Ангелов: Новата надежда е в новия Закон за обществените поръчки / dariknews.archive

"Новата надежда е в новия закон. Ние вече го приложихме към фирма "Паркстрой" с правилата, които гласувахме на миналата сесия на ОбС, подписахме договор с тях и за това градът вече е в доста по-добро състояние". Това сподели председателят на Общинския съвет в Плевен Дарин Ангелов, коментирайки състоянието на общинските фирми в Община Плевен и възможностите, които дават промените, направени преди месец в Закона за обществените поръчки.

"По този начин вече имаме право да сключваме директно договори с общински фирми, без търг и обществени поръчки и решението е добро, но въпросът е, че законодателят все още не е свършил работата си, защото законът е приет от 1 юли 2014 г., но още няма методология за образуване на цените, както и Правилник за прилагането му, което реално спъва работата", коментира Дарин Ангелов. Той добави, че след разговори с вицепремиера Даниела Бобева, тя е поела ангажимента, Правилникът да бъде готов до края на септември 2014 г.

"Всички общини го искат това нещо, защото най-нормалното е, собствените средства, които дават местните граждани да отиват във фирмите, които са към общината и по този начин да се получи един затворен кръг".

Дарин Ангелов припомни, че до момента, според Закона за обществените поръчки, общината не е имала възможност за директно договаряне и всичко се е решавало чрез организирани търгове и по този начин са фалирали общински фирми, без да може именно общината да им възложи конкретни поръчки.