Цв.Антов: Държавата е абдикирала от проблемите в бранша
Цв.Антов: Държавата е абдикирала от проблемите в бранша / archive.dariknews

"Ако имахме по-голяма конкуренция щях да бъда много по-удовлетворен. Очаквам следващата година да бъде по-добра от 2013-та, но това при нас е свързано с доста високи бюджети, от което много зависи представянето на отборите", каза президентът на баскертболния отбор „Спартак" - Плевен Цветан Антов, който взе отличието „Отбор на годината" за 2013-та на церемонията по връчването на годишните награди за постижения в спорта, която се състоя на 13 декември в сградата на Община Плевен.

Тази година имаме двама чужденци, които променят класата на отбора и от тази гледна точка се надявам догодина да сме по-добре. Цветан Антов коментира, че в момента има двама или трима национални състезатели, които са без отбор поради високите им финансови изисквания и жалкото е именно, че се намират чуждестранни състезатели, които са по-евтини от нашите. „Това е и въпрос на конкуренция и на базата на представянето на юношеските ни национални гарнитури по европейски първенства, от тях се попълват и мъжките ни отбори. Така че, ако нямаме добри подрастващи състезатели в юношеска възраст, няма как с магическа пръчка те да станат добри мъже".

Относно проблемите Цветан Антов отбеляза липсата на добра база за който и да е вид спорт в Плевен. По отношение на баскетбола той даде пример със зала „Балканстрой", която е много отдалечена от града и учениците от спортното училище тряба да пътуват по 30-40 мин. до залата, като след това трябва пак да се върнат в училище.
Отделно от това, училищата в Плевен не разполагат със спортни салони с размерите на баскетболно игрище, а са правени с размери, които не позволяват да се правят реални тренировки.

Цветан Антов добави проблема с отоплението на залите през зимата и текучеството на специалисти и треньори , които бягат от неблагоприятнте условия за работа и ниското заплащане.

Той каза още, че, държавата трябва да вземе отношение по въпроса за спорта, защото тя реално е абдикирала от проблемите в бранша от 1989 г. насам.
„Не може през 1988 г. малка България да е четвърта по медали на Олимпиада и то след дисквалификация за допинг на щангистите, а сега да не можем да вземем и един медал".