ЧЕЗ централизира диспечерските си центрове в страната
ЧЕЗ централизира диспечерските си центрове в страната / archiv.DarikNews

ЧЕЗ Разпределение България централизира диспечерските си центрове, като концентрира досегашните областни звена в три града - София, Плевен и Монтана, съобщават от пресцентъра на дружеството.

Новите три диспечерски центъра ще управляват електрическата мрежа с нововъведена единна система за дистанционно управление със специализиран софтуер.
На територията на град София бяха преместени диспечерските центрове от гр. Перник, гр. Кюстендил и гр. Благоевград. Така от столицата вече се управлява електроразпределителната мрежа на областите София-град, София-област, Перник, Кюстендил и Благоевград.

Диспечерският център на Монтана пое управлението на областите Враца, Монтана и Видин.

От град Плевен ще се управлява електроразпределителната мрежа на областите Плевен и Ловеч. 
„С промените които правим, целим да оптимизираме работните процеси и да подобрим качеството на услугите, които предлагаме. Централизирането на диспечерските центрове посредством специализирания софтуер ще повиши сигурността на захранването на клиентите. Работим усилено, за да осигурим на нашите клиенти спокойствието и безопасността, които заслужават", каза Ясен Тодоров, директор Дирекция „Диспечерско управление" в ЧЕЗ Разпределение България.
Софтуерът позволява измерването на напрежението по мрежата и получаването на сигнали за възникнали нередности. Системата предлага управление на елементите от мрежата на три структурни нива: високо напрежение, подстанции и средно напрежение. Това дава възможност за по-бърза и прецизна реакция при предотвратяване и отстраняване на проблеми по мрежата.
Първата подстанция, която се управлява с помоща на софтуера е подстанция „Метро" в София. През 2012 г. ЧЕЗ планира към системата да бъдат включени още 9 подстанции и 2 възлови станции в София.