България на гражданите: Протестите на лекарите са справедливи
България на гражданите: Протестите на лекарите са справедливи / archiv.DarikNews

От пресцентъра на „Движение България на гражданите" разпространиха позиция на група „Здравеопазване" на движението по повод протестите, организирани от БЛС. От "България на гражданите" посочват и мерки за излизане от ситуацията: 

"Протестите на българските лекари и заетите в сферата на здравеопазването са справедливи и са вследствие на липсата на последователна политика от страна на правителството на премиера Бойко Борисов. Смяната на четирима министри за три години и отказът от реформи в системата логично доведоха до катастрофа в здравеопазването.

Във връзка с протестите на медиците, организирани от Българския лекарски съюз, експертната група "Здравеопазване" на „Движение България на гражданите" предлага незабавно въвеждане на следните мерки за преодоляване на кризата в сектора:

Завръщане на държавата в дейностите, гарантирани на гражданите по силата на Закона за здравето: интензивни грижи, асистирана репродукция (ин витро). Тези дейности се заплащат от данъците на гражданите, а не от здравноосигурителни вноски, поради което не им е мястото в НЗОК, която трябва да предостави на здравноосигурените лица основен пакет медицински дейности, гарантиран със Закона за здравното осигуряване;

Пълна прозрачност при разпределението на парите за здраве и публично оповестяване на обемите на дейност на всички лечебни заведения.

Отменяне на Методиката за разпределение на средствата на лечебни заведения за болнична помощ, преразглеждане на прогнозните обеми на дейност и заплащане на реално извършена медицинска дейност от лечебните заведения.

Преразглеждане на Методиката за заплащане на медицински изделия от НЗОК, така че да е допустимо пациентите да доплатят разликата от най-ниската цена на медицинското изделие (платима от НЗОК) до цената на избраното от тях медицинско изделие.

Увеличение на направленията за специалист с 20 % и връщане на възможността общопрактикуващи лекари и специалисти да надхвърлят с 10 % на тримесечие определените лимити, без да им се налага санкция от НЗОК.

Припомняме, че днес - 28 февруари, от 16:00 до 18:00 часа пред сградата на РЗОК в Плевен ще се проведе протест под мотото "За здравето и оцеляване на нацията". Протестът е във връзка с взетото решение на Българския лекарски съюз от 22 февруари за общонационални протестни действия срещу политиката на НЗОК.