България да пренастрои образователната си система, препоръчва Плевнелиев
България да пренастрои образователната си система, препоръчва Плевнелиев / Предизборен щаб ГЕРБ- Плевен

България трябва да пренастрои образователната си система така, че хората да намират своята връзка с реалната икономика. Това коментира в Плевен кандидатът за президент от ГЕРБ Росен Плевнелиев след среща с ръководството и работещите в машиностроителния завод "Вапцаров".

Нашата икономика има нужда не от просто образование, което е базирано на принципите от миналото, а от образование, свързано с конкретните нужди на икономиката, подчерта кандидатът за президент Росен Плевнелиев.

Страната ни произвежда прекалено много юристи и финансисти, но на нас ни трябват инженери и агрономи, посочи Плевнелиев. Той подчерта доброто си впечатление от съществуващата в завода система "Start Smart" за връзка на предприятието с местните техникуми. В България имаме студенти в пети курс, които завършват и не са влезли дори един ден в реалната икономика. Това може да бъде променено с ето такива прекрасни идеи, допълни кандидатът за президент.

По време на срещата във "Вапцаров" Росен Плевнелиев се ангажира още регионалните приоритети на Плевен да бъдат част от националната програма за развитие. По думите му обаче, това обаче трябва да стане, след като местните бизнес лидери и партии проведат дебат, на който да изковат интегрирания план за развитие на град Плевен за периода 2014-2020 година.

Защото и по-добра инфраструктура, и по-добри университети, и по-добра градска среда, и санирани жилища - всичко това е възможно, но то не може да се случи на парче. То може да се случи тогава, когато има силно обосновани регионални приоритети, устойчиви, ясни проекти и държавата след това ги интегрира в своя план за развитие, категоричен бе Плевнелиев.

След завод "Вапцаров" Плевнелиев, Цачева и доц. Стойков посетиха производствените бази на още две плевенски предприятия "Илинден" и "Димитров", в които се срещнаха с ръководните екипи и работниците.