БСП обжалва вота пред Върховен съд
БСП обжалва вота пред Върховен съд / netinfo

БСП – Плевен обжалва пред Върховния административен съд решението на Плевенски Административен съд по делото за резултатите от изборите за кмет на общината. Това съобщиха от общинския Пресцентър на партията. В подадената на 17 декември Касационна жалба се посочва, че решението е неправилно заради нарушение на материалния закон.

Визирани са и шест конкретни примера за нарушение на съдопроизводствените правила. Според БСП отказът за проверка на 11 протокола от СИК с аргумента, че те не са посочени в жалбата или в подадената по-късно молба, не е основателен. Съдът игнорира факта, че едва след приемането на спорните секционни протоколи като доказателство е било възможно да се установи разликата между тях и преписите извлечения, се посочва в документа.

Според вносителите, нарушения са също отказаното искане за събиране доказателства, както и допускането на същото искане от другите страни, участници в процеса. В жалбата като друго нарушение се посочва и приетата като „новосъздадено доказателство” Табулограма на „Информационно обслужване” АД, която е изготвена няколко часа след съдебното дело.

Подчертава се, че не бе оповестено становище и по най-важния въпрос – защо ОИК се позовава едновременно на два протокола, съдържанието на които се разминава по множество пунктове. БСП – Плевен настоява ВАС да отмени решението на Административен съд –Плевен, да определи решението за избор на кмет на общината като незаконосъобразно и да го отмени като взето при нарушение на правилата на Закона за местните избори.