/ dariknews.bg
Близо 200 диабетно болни в Плевен получиха безплатни глюкомери тази седмица. Апаратите за измерване на кръвната захар бяха раздадени по списък чрез клубовете на хората с увреждания и пенсионерите на територията на града.

Глюкомерите са предоставени от председателя на Общинския съвет в Плевен Мартин Митев със съдействието на асоциация „Докосни дъгата“ с председател д-р Денислава Ангелова.

diabet
dariknews.bg

„С всяка изминала година хората с диабет се увеличават. При правилен контрол на това здравословно състояние може да се води напълно нормален и пълноценен живот. Един от задължителните елементи на този контрол е редовното измерване на кръвната захар“, каза при срещата си с членове на Клуба на ул. „Данаил Попов“ Мартин Митев.

Той посочи още, че често диагнозата диабет се поставя именно поради усложнения и неглижиране на проблема. „Всичко това може да се предотврати или най-малкото забави, ако заболяването се открие навреме.

При диабет всички усилия трябва да бъдат насочени към добрия и постоянен контрол на кръвната захар. Затова говорим постоянно на тази тема, с тази цел са и срещите, които правим съвместно всяка година със Сдружение „Диабет“ в Плевен.

Тук обаче трябва да подчертая и това, че грижата за здравето не трябва да бъде само от страна на лекаря, а отговорност и грижи на всеки един пациент“, заяви Мартин Митев.

Той благодари и на асоциация „Докосни дъгата“ и д-р Денислава Ангелова, с чието съдействие става дарението на глюкомерите.

diabet
dariknews.bg

Клубът на хората с увреждания и пенсионерите на ул. „Данаил Попов“ №2 е  един от големите в Плевен и в него членуват над 150 човека. 27 от тях с диагноза диабет получиха безплатни глюкомери по предварително изготвен списък в присъствието на председателя на местния парламент.

diabet
dariknews.bg