Безплатна предпремиера в Ловешкия театър днес
Безплатна предпремиера в Ловешкия театър днес / netinfo
„Разни чудни истории” по Николай Гогол е заглавието на нов театрален порект на Драматичен театър Ловеч. Предпремиерното представление е на 25 юли от 19 часа.

Спектакълът е резултат от 30-дневен уъркшоп под ръководството на украинската режисьорка Ирина Клишевска. Проектът е провокиран от мистичните повести на Гогол „Изгубената грамота” и „Нощта срещу Еньовден”.

Най-младите актьори в трупата на театъра в Ловеч и на театър „Рачо Стоянов” в Габрово, режисьорът Явор Бинев и украинската режисьорка изследват вълшебния абсурд в творчеството на Гогол. Премиерата на този проект е на предстоящия в Ловеч през октомври фестивал „Младите в театъра”, наследник на Дните на младата режисура.

Ирина Клишевска е художествен ръководител на театър „Колесо” в Киев, Украйна. Тя определя проекта си като майсторски клас. Избрала е творчеството на Гогол, защото през 2009 г. се навършват 200 години от рождението на автора. Същата 2009-а ще бъде юбилейна и за театъра на Ловеч. Тогава ще се отбележи 40 години от създаването на театъра в града на люляците.

Участници в новия проект са Нина Суванджиева, хореография, музикалните партитури са дело на Данко Йорданов, сценографията е на Георги Мирчев.

Майсторският клас е проект, подкрепен от Ресурсния регионален център за култура „Фабриката” и швейцарската културна програма в България „PROHELVETIA”.

Със спектакъла на украинката Ирина Клишевска ще бъде закрит театралния сезон, а всички зрители ще могат да гледат спектакъла безплатно. Очаква се на предпремиерата да гостуват представители на посолството на Украйна.

След ваканцията на Драматичния театър в Ловеч му предстои фестивално турне до Пловдив и София. Ще има участия с поректа „PLAY/BACK” в „Сцена на кръстопът” и „Панаир на младите” в Младежкия театър „Николай Бинев” – първо издание. Този спектакъл е вдъхновен от творчеството на испанския режисьор Педро Алмодовар.