4 акта за нерегламентирано водовземане са съставили от Басейнова дирекция
4 акта за нерегламентирано водовземане са съставили от Басейнова дирекция / netinfo

37 контролни проверки за изпълнение на Закона за водите са направили през изминалата седмица експертите от Басейнова дирекция Дунавски район. Проверените водни обекти и хидротехнически съоръжения са на територията на областите Плевен, Ловеч, Велико Търново, Враца, Русе и София.

Служителите на дирекцията са извършили проверки на водоползватели и ползватели на водни обекти с издадени разрешителни, за спазването на условията, регламентирани в тях. Направени са и проверки по постъпили жалби и сигнали за нерегламентирано водовземане и ползване на воден обект. За констатирани нарушения са съставени 4 акта.

От Басейнова дирекция Дунавски район съобщават още, че през изминалото денонощие река Дунав е повишила нивото си при Ново село и Видин с 20 см, а най – голямо е понижението при Русе с 23 см. Останалите реки на територията на дирекцията са в речните си корита, не преливат и нивата им се понижават или са в застой.

Язовирите на територията на дирекцията са в нормално състояние, не преливат и имат необходимия свободен обем. Не са констатирани проблеми по предпазните диги, язовирните стени и хидротехническите съоръжения.