hrana
hrana / dariknews.archive

На 16 октоври се отбелязва Световният ден на прехраната. Решението за това е взето от Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) в деня на създаването й (16 октомври 1945).Чества се в над 150 страни, като България се включва през 2006 г. За първи път официално е обявено, че една от най-важните задачи е изкореняването на глада по света и създаването на условия за устойчиво земеделие, което би могло да изхрани населението в световен мащаб.

Над един милиард души по света страдат от недохранване, което прави 15 % или една шеста от цялото човечество.

Храната е основен фактор за нормалното съществуване и развитие на човека. както физическо, така и психическо. Тя има за задачата да задоволява нуждите на организма от енергия и градивни вещества, да осигурява добро здраве и да предпазва от болести е и фактор, който влияе върху продължителността на живота. Приемът на белтъчини, въглехидрати, мазнини, витамини и минерални вещества трябва да е съобразно физиологичните нужди на организма, припомнят диетолозите. Те препоръчват няколко основни правила при храненето:

- разнообразие при избора на  хранителни продукти

- прием на по-малко количества  храна, но по-често

- консумация на достатъчно белтъчини

- ограничаване на мазнини и  пържени храни

- ограничаване на захарта и захарните изделия

- ограничаване на солта

- ежедневна консумация на сурови  зеленчуци, плодове и пълнозърнести  продукти

-  ограничаване употребата на  алкохол

- правилно храносмилане

- физическа активност

- равномерно разпределение на  храненията

- прием на достатъчно вода  и течности за деня