10 мин. след началото на Борсата на проекти и идеи, имаше сделка
10 мин. след началото на Борсата на проекти и идеи, имаше сделка / dariknews.bg

Представители на бизнеса и граждански организации, отново имаха възможност да потърсят допирни точки за сътрудничество, чрез стоки, материали и услуги, които те предлагат.

Това се случи на втората Борса на проекти и идеи, на която Плевен беше домакин на 7 ноември. Организатор на борсата беше отново фондация "Лале", съвместно със сдружение „Плевенски обществен фонд Читалища", група граждански организации от Плевен и региона и с подкрепата на Община Плевен.

"Ползите за бизнеса от участието в борсата са срещи с нови партньори, достъп до нови ресурси и мрежи от контакти, достигане до нови потребители, участие в развитието на местната общност, обществено признание".  Изпълнителният директор на фондация "Лале" Мария Петкова, допълни още, че "на борсата има само едно правило - не се говори за пари и не се търсят пари".

Организаторите на форума, предварително бяха направили обобщение на търсенето и предлагането на гражданските организации, които ще участват на втората борса на проекти и идеи в Плевен. Това в значителна степен улесни комуникацията, защото всеки имаше конкретни идеи за сделка.

"Тук всеки е дошъл с конкретни идеи, които определено дават простор за въображението, но и на съвместната дейност на участниците. Казват, че има нещо, което е по-силно от всичко, и това е идеята, узряла за времето си. Това правим и ние", сподели още Мария Петкова.

Идеята на фондация "Лале" се реализира успешно вече две години на територията на цялата страна. Борсата за проекти и идеи на "Лале", ползва богатия опит на Холандия, където от дълги години се организират такива борси.

От името на общинската управа, приветствие поднесе зам. кметът Стефан Петков, който пожела ползотворна работа на участниците.

"Обикновено всяка борса се открива с приветствие и гонг, но преди да дадем старта на форума в Плевен, трябва да си кажем, че това, което искахме да предизвикаме, е една среща между най-живите елементи на обществото - неправителствените организации, читалищата и бизнеса. Хората - инициативните, предприемчивите, неуморните, които правят нещата, тласкащи района към развитие напред. Знаем, че двата сектора - неправителственият и бизнеса, са много различни - те функционират по различен начин и имат различни цели. Но има нещо, което ги обединява и то е добруването на хората от община Плевен. Ние може и да работим в различни сектори, но преди всичко сме хора и граждани. Най-важното за борсата е, че тя отчита интересите и нуждите на гражданите", сподели Мария Петкова и пожела много и успешни сделки на присъстващите.