1.73 с ДДС за кубик вода в Плевен от 1 август ?!
1.73 с ДДС за кубик вода в Плевен от 1 август ?! / netinfo

Цената на водата в Плевенска област за сега остава непроменена, след проведеното заседание на ДКЕВР, съобщи за Дарик Геновева Колева PR на водния оператор в Плевен. В общественото обсъждане по повод предложената промяна е участвал екип от специалисти от плевенското дружество, които са представили пред комисията мотивите за промана на цената за водоподаване, канал и пречистване.

Като основна причина е изтъкнато увеличението цената на електроенергията от 1 юли, което рязко е вдигнало разходите за добиването и доставката на вода. В момента плевенчани плащат 1.13 лв. без ДДС за доставка на кубик вода, исканата нова цена е 1.26 лв. без ДДС. 0.09 лв. плащат клиентите на ВиК Плевен за отвеждане на отпадни води, а предложението за увеличение е с 0.01 лв за кубик, т.е. 0.10 лв.

Промишлените и стопански потребители ще плащат различни цени, според степента на замърсеност на тяхното производство. Исканото увеличение е от 0.51 лв., 0.61 лв. и 0.94 лв., те да плащат съответно 0.54 лв., 0.64 лв, и 1.01 лв.

Такса пречистване по новите цени ще струва на потребителите в Плевен 0.08 лв. Ако бъде приета промяната в цените плевенчани пак ще плащат една от най-ниските цени за вода в страната, коментира Геновева Колева. Окончателните промени ще станат ясни след следващото заседание на ДКЕВР на 30 юли.