Жителите на Ковачевци най-активни във вота в Пернишка област
Жителите на Ковачевци най-активни във вота в Пернишка област / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Най-масово в област Перник премина гласуването в община Ковачевци с вота на около 84% от гласоподавателите. Според предварителните резултати, резултатът там печели досегашният кмет от БСП Васил Станимиров.

Избирателите от Трън, според прогнозните резултати, са дали доверието си на досегашния кмет Станислав Николов от ГЕРБ. Активността на гласувалите в общината е 75%.
Висока избирателна активност е отчетена и в община Земен където са гласували 80%, като в селата са упражнили вота си 95% от избирателите.

В община Перник гласовете си за местния вот са дали 47% от избирателите, а за президент и вицепрезидент са гласували 46% от имащите право на глас. Предварителните резутати сочат, че следващият кмет на Перник ще се определи на балотажа в неделя между Росица Янакиева от БСП и коалиция и Ирена Соколова от ГЕРБ, които са с изравнени резултати от междинното броене на бюлетините.

Кметът на община Радомир също ще бъде ясен след балотажа. Там претенденти за кметския стол са Кирил Кирилов, издигнат от инициативен комитет и Пламен Алексиев от ГЕРБ. До избирателните секции в община Радомир са отишли 54,7% от гласоподавателите. Община Брезник е с избирателна активност 60,7%.