село Семчиново
село Семчиново / /Дарик архив
Частични местни избори се провеждат днес в пазарджишкото село Семчиново. Кандидатите за поста са Димитър Джамов и Пламен Темелков, и двамата - бивши управници на селото. Всеки от тях има и привърженици, и противници, така че се очаква интересен двубой.

Жителите на Семчиново по постоянен адрес са 2110 души. Гласуването е организирано в две секции. Не е сформирана мобилна избирателна кутия за трудно подвижни граждани, тъй като до изтичане на срока за подаване на заявления - 5 май, не са получени достатъчно искания за гласуване на адрес, съобщиха от Общинската избирателна комисия (ОИК) в Септември.

От МВР са осигурени екипи за опазване на реда преди и в деня на вота. Изборните бюлетини и материали са доставени и охранявани от полицейски служители в сградата на общината и ще бъдат разпределени между двете секции непосредствено преди началото на гласуването под контрола на двама членове на ОИК - Стоян Дамянов и Ваня Биволарска, според решение на комисията от 19 май.

През целия ден полицейски екипи ще охраняват пред секциите, за да се предотвратят евентуални нарушения на обществения ред. Те ще могат да реагират и при необходимост от осигуряване на реда и спокойствието в самите секции, информират от МВР. Районната прокуратура в Пазарджик пък съобщи, че са определени дежурни прокурори с готовност да приемат сигнали за изборни престъпления. 

Издигнатият от инициативен комитет Пламен Темелков беше победител на местния вот през 2015-та. Остана на поста по-малко от 2 години. На 13 октомври 2017 г. беше отстранен предсрочно с решение на ОИК заради продължително отсъствие от работа - около 4 месеца, което се опита да обжалва неуспешно. То е в сила от 30 януари т.г., след като беше потвърдено от ВАС. Това наложи с указ на президента да бъдат насрочени частични избори.

Подкрепеният от ДПС Димитър Джамов пък е бил кмет в предишен мандат. Той е бивш борец с шампионски титли и застраховател. На последните местни избори бе победен от Темелков, който взе 52% от гласовете.