/ iStock/Getty Images
Желаещите да участват в прехода ще трябва да бъдат екипирани с подходящи за туризъм обувки, с дъждобрани и по възможност с бинокли
На 4 септември дирекцията на природен парк "Врачански Балкан" организира разходка с безплатно наблюдение на белоглави и черни лешояди в Стара планина, съобщиха от общината във Вършец.

Желаещите да наблюдават лешоядите ще се съберат около 9 часа в центъра на село Долно Озирово в община Вършец. Селото се намира на 10 километра от Вършец и на по 25 километра от Враца и Монтана. Желаещите да участват в прехода ще трябва да бъдат екипирани с подходящи за туризъм обувки, с дъждобрани при прогноза за дъждовно време и по възможност с бинокли.

Преходът ще бъде около 8 километра по терен с малка денивелация. Ще може да се наблюдават и други птици, които обитават района. Орнитолози ще водят туристите и ще обясняват какви видове виждат. По време на разходката ще се спазват въведените у нас противоепидемични мерки.

От десетина година в планината над Долно Озирово е изградена волиера за отглеждане на лешояди. От нея в природата са пуснати много птици от видовете белоглав и черен лешояд и така популацията им в този район е възстановена.

Мястото е едно от малкото в България, на които могат да се видят тези застрашени от изчезване птици. Белоглавият лешояд достига размах на крилата от 2,70 метра, а черният - приблизително 3 метра.