/ iStock/Getty Images
В Ловешка област са изявили желание да се ваксинират срещу коронавирус 740 души медицински и немедицински персонал от болничната и извънболнична помощ, които попадат в първата фаза на имунизационната кампания.

Днес започна поставянето на първите ваксини в Ловеч, Троян, Луковит и Тетевен. Първа в Ловеч, в неотложния кабинет на МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов", се имунизира Цветомира Шонова, медицинска сестра в ОАИЛ.

Доставени са 100 ваксини за медиците в област Кюстендил

"Чувствам се добре. За мен ваксинирането е много важно, защото това е начинът да се спасят хората. Вирусът е много опасен и трябва да се ваксинираме, за да се преборим с него", каза Шонова.

След нея ваксини бяха поставени на д-р Илияна Казакова, управител на Медицински център-Ловеч, както и на д-р Иван Тодоров. "Край мен има доста възрастни хора с хронични заболявания. Това е основната причина да се ваксинирам.

На хората ще кажа да не се страхуват от имунизацията, но и от вируса, защото страхът ги убива. Влизайки в Ковид-отделението видях, че страхът повече ги убива отколкото самата инфекция, въпреки че и тя не е безобидна", заяви д-р Казакова и добави, че именно ваксините са решили много проблеми в миналото с опасни заболявания.

"Работя на няколко първи линии - в Центъра за спешна медицинска помощ, неотложния кабинет, в Отделението по хемодиализа. Видях няколко души как умират от Ковид и реших, че предпочитам ваксината пред смъртта.

Продължавам да спазвам мерките до седмия ден на втората доза, когато се надявам, че ще имам добър имунитет", посочи д-р Тодоров. Директорът на Регионалната здравна инспекция в Ловеч д-р Анета Винева поясни, че имунизационната кампания в областта ще бъде в рамките на два дни, в които трябва да бъдат приложени стоте отпуснати на този етап дози от ваксината.

Днес поставянето им е започнало и в Троян, Луковит и Тетевен. Създадена е организация желаещите през 15-20 минути да се ваксинират, за да няма струпване на хора.

Тя каза още, че според данните на Националния статистически институт, в Ловешка област цялото медицински съсловие е 2207 души. От тях заявилите желание са 740 души, което около 33 процента от всички в областта.
БТА