/ IStock
"Първите дози ваксини за 100 човека ще бъдат получени в Ловешка област на 27 декември", е съобщила директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Анета Винева, цитирана от общинската администрация.

По думите й, тези хора ще бъдат от първа линия на борбата с COVID-19, COVID-структурите във всички лечебни заведения, където се лекуват такива пациенти. Ваксините ще бъдат най-напред за персонала на тези отделения, вероятно ще бъдат включени и от филиалите на Спешна медицинска помощ, защото 100 дози са малко за обхващане на целия медицински персонал.

Заболеваемостта от COVID-19 в община Ловеч не намалява

"Но това е знаково събитие затова че, както Европа, така и страната започваме в едно и също време имунизацията и шансът да се овладее тази епидемия и с въвеждането на имунизация срещу COVID-19 вече става по-голям", е казала д-р Винева.

Винева е обяснила, че в момента са в подготовка на събиране на персонални данни за желаещите медицински лица от първа фаза на Националния план за ваксинирането срещу COVID-19, като на 28 декември вероятно в Ловеч ще стартира имунизационен кабинет, който ще бъде сформиран в ловешката болница. Същия ден такъв кабинет ще бъде разкрит и в Тетевен поради подадени заявления от желаещи.

"В рамките на два дни трябва да обхванем сто човека от тези, които са пожелали да се ваксинират. Това ще бъде първата доза за тези сто човека, втората доза за тях ще бъде към 20 януари.

И от там нататък, вече осигурявайки във всяка една област, и при нас в РЗИ, фризер за съхранение на дълбоко замразените ваксини при минус 70 градуса, ваксината вече ще се "съхранява при нас, и при подадени заявки от тези имунизационни кабинети ще се ваксинира цялото съсловие от първа фаза на Националния план за ваксиниране срещу COVID-19", е обяснила д-р Винева.

Антигенните тестове влизат в статистиката от 21 декември

По думите й, в първа фаза влизат, освен медицински и немедицински персонал в лечебните заведения за болнична помощ, извънболничната помощ, общопрактикуващи лекари, филиалите на Спешна медицинска помощ, денталните лекари, фармацевти, помощник фармацевти, е обяснла д-р Винева.

Тя е добавила, че на територията на областта общо заявилите до момента желание да се ваксинират са около 700 души, в това число влизат и медицинските специалисти от детските и учебни заведения. Ваксинацията при тях, както и на всички останали извън тези на първа линия, ще започне най-вероятно през февруари.

"Оптимисти сме, че този проблем може да бъде решен в рамките на шест месеца, една година", е допълнила директорът на РЗИ.
БТА