До 21 декември ще започне признаването на ангигенните тестове, те ще бъдат приравнени към PCR тестовете и ще влизат в статистиката. Това стана ясно от думите на здравният министър проф. Костадин Ангелов. Очаква се тогава да приключи работата на Комисията от експерти в Министерство на здравеопазването. 

"Ние много държим на наличието на симптоматика. Бързият антигенен тест също ще помогне, за да можем да говорим за COVID-19 заболяване. Когато приравним тестовете - пациентите, които имат положителен антигенен тест и клинична картина ще попадат в хипотезата на пациент доказан с коронавирус. Неговите контакти от първи ред ще трябва да бъдат карантинирани.", разясни проф. Ангелов и добави, че приравняването на антигенните тестове към PCR тестовете ще се случи с негова заповед на 21 декември.

Личните лекари ще могат да правят и насочват пациентите с направления за извършване на антигенни тестове при изразена клинична картина, разясни още здравният министър. 

"Искам да съм първия, който ще се ваксинира, защото това е отговорност на лекарите. Светът е оцелял благодарение на ваксините. Не попадам в обхвата на първата фаза, защото вече не съм лекар на първа линия. С този акт искам да покажа на хората, че ваксината е ефективна и безопасна", каза още той.

"Нощните заведения трябва останат затворени. Училищата и детските градини могат да отварят след Нова година.", смята още проф. Ангелов. 

Очаквайте подробности...