/ iStock/Getty Images
В Троян започва изграждането на Център за грижа за лица с умствена изостаналост. Проектът се финансира от оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г., съобщи кметът на общината Донка Михайлова, цитирана от БТА.

По думите ѝ Центърът, с капацитет 15 места, ще се помещава в недостроена сграда на поликлиниката в Троян. "Изключително сериозна е потребността хора с интелектуални проблеми, с ментални отклонения да бъдат настанявани и лекувани в услуги", посочи кметът.

Четирима от Дом за хора с умствена изостаналост в Кюстендилско са с коронавирус

Проектното предложение вече е одобрено за финансиране и включва: изпълнение на строително-монтажни работи и доставка на необходимото обзавеждане и оборудване, необходими за функционирането на новата социална услуга. Предвидени са спални помещения със съответните спомагателни помещения към тях, дневна, кухненски бокс и трапезария, стая за персонала, както и зони за отдих и занимания на открито.

Общината е кандидатствала за финансиране и на проект за изграждане на Център за подкрепа на лица с увреждания, включително с тежки множествени увреждания и техните семейства, който в момента е на етап оценка. Предвижда се също да се помещава в сградата на поликлиниката и ще е с капацитет 30 места.

По думите на Михайлова целта е да се създаде добра основа за разгръщане на цялостен комплекс за социални услуги. Общата стойност на двата проекта е над 1,5 милиона лева, от които около 850 хиляди лева са за строителство.
БТА