/ iStock/Getty Images
Увеличават се леглата в болниците в Ловешка област за пациенти с коронавирус, със заповед на директора на Регионалната здравна инспекция д-р Анета Винева, съобщи тя.

Причината е постепенното изчерпване на легловия капацитет на лечебните заведения и във връзка с нарастващата заболеваемост, която е 511 заразени на 100 хиляди души.

Рекорден брой заразени от началото на пандемията в Ловешко

С 20 % се увеличават леглата за неусложнените случаи и с 40 на сто - интензивните. Определени са още по две интензивни легла в многопрофилните болници в Ловеч и Троян, а за неусложнени случаи, съответно, - 20 и пет легла. Общият брой легла в областта за пациенти с COVID-19 става 253.

"Мисля, че по този начин ще отговорим на предизвикателствата на тази епидемична вълна, за да няма нехоспитализирани нуждаещи се пациенти. Проблемът никога не е бил в леглата, а по-скоро в персонала, тъй като ресурсите са изключително ограничени", посочи д-р Винева.

Нови мерки срещу COVID-19 и в Ловешко

Тя е изпратила писма до кметовете на Ловеч, Троян, Луковит и Тетевен с искане за предоставяне на медицински специалисти от неработещото училищно здравеопазване и детските заведения, за да подсилят екипите в съответните болници, и да се пренасочат по-опитни специалисти към ковидструктурите.
БТА