/ iStock
С условна присъда приключи продължилото седем години дело срещу бившия кмет на община Тетевен Милен Милев. Състав на Окръжния съд в Ловеч го осъди на 3 години лишаване от свобода, изтърпяването на която е отложено за срок от 5 години. Отнема му се правото и да заема държавна и общинска длъжност.

Заместникът му Детелин Пърлев, обвинен по същото дело, получи също условна присъда - 2 години лишаване от свобода, изпълнението е отложено с изпитателен срок в размер на четири години. Двамата трябва да заплатят и разноски по делото.

Срещу Милев бяха повдигнати две обвинения за длъжностни престъпления. Признат е за виновен, че в качеството си на длъжностно лице – председател на Управителния съвет на общинска фондация „Тома Васильов“, и при условията на продължавано престъпление в периода 15 април – 29 декември 2009 г.  е присвоил 72 хиляди лева, собственост на фондацията.  По това време Милев е бил и председател на Общинския съвет в Тетевен. Средствата са върнати до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд.

По второто обвинение за престъпление по служба, бе оправдан. То бе свързано с това, че като кмет на общината не е изпълнил служебните си задължения, с цел да набави имотна облага за фирма „Ярис" ЕООД - Ловеч. Става въпрос за обществена поръчка за доставка на хранителни продукти за детските и социални заведения на общината. Според прокуратурата така е ощетил общината с 370 хиляди лева.

Детелин Пърлев бе признат за виновен за документни престъпления. Изброяването на съставните от него документи с невярно съдържание отне на председателя на съдебния състав  над два часа.

Първоначално бяха повдигнати обвинения, освен на Милев и Пълев, на главната счетоводителка на общината Ирена Тихолова и на приятелката на бившия кмет Биляна Василева.

Наказателното производство срещу тях бе прекратено поради изтекла давност.

Делото бе образувано на 3 август 2015 г., но му бе даден ход на следващата година. Проведени са над 200 заседания по него. Приложени бяха 33 тома доказателства в досъдебното производство и 18 тома в съдебното.

Днешното решение на Окръжния съд в Ловеч може да бъде обжалвано в 15-дневен срок пред Апелативния съд във Велико Търново.
БТА