/ БТА
Община Ловеч ще кандидатства с европроект по процедура чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по програмата „Околна среда“ 2021-2027 г. за изграждане на компостираща инсталация.

Това съобщи кметът Страцимир Петков на пресконференция. Той обясни, че партньори ще бъдат общините Угърчин и Летница, като членове, заедно с Ловеч, на Регионалното сдружение за управление на отпадъците.

Кметът на Ловеч поиска отстраняване на дефектите в системата за управление на осветлението

На общо събрание на сдружението трите общини са взели решение да кандидатстват с общо проектно предложение по процедурата, т.е. да се изгради една обща компостираща инсталация, като сключат споразумение за партньорство.

„Имаме одобрен Подробен устройствен план. Мястото, където ще се намира инсталацията, е бившето опитно поле на разклона за селата Лисец и Баховица. Отделили сме 17 декара“, каза кметът.

Той посочи, че инсталацията ще бъде от затворен тип с четири ръкава. Още сме на идеен проект. Близостта до града ще бъде удобство. Надяваме се качественият компост, който ще се произвежда, после да бъде използван за градините, които ще направим. Имаме идея да се регистрираме като земеделски производител, обясни Петков.

Кметът на Ловеч прекрати поръчка за изграждане на сепарираща инсталация за над 7,7 млн. лв.

Предложението за кандидатстването по европроекта ще бъде подложено на гласуване на предстоящото заседание на Общинския съвет. Срокът за кандидатстване е до 7 октомври.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Даниела Балабанова. БТА