/ БТА
Кметът на Ловеч Страцимир Пенков прекрати обществена поръчка за изграждане на сепарираща инсталация към Регионалното депо за отпадъци за над 7,7 милиона лева, съобщиха от Общината.

Обществената поръчка за инженеринг - проектиране, извършване на строителни и монтажни работи и осъществяване на авторски надзор за сепарираща инсталация на регионалното депо за неопасни отпадъци е обявена през септември миналата година от тогавашния кмет на общината Корнелия Маринова.

Кметът на Ловеч подава сигнал във Върховната касационна прокуратура срещу предходното управление

Петков я прекратява поради необходимост от съществено изменение в обхвата ѝ. В мотивите си той излага, че инвестиционното намерение следва да урежда цялата съпътстваща инфраструктура, в т.ч. изграждане на площадка, на която да се разположи инсталацията за предварително третиране на смесен битов отпадък, заедно с довеждащ електропровод до обекта и площадкови електропреносими мрежи, площадкови ВиК мрежи и съоръжения, площадков водопровод за противопожарни нужди, противопожарни резервоари и други съоръжения, свързани с пожарната безопасност, както и цялостно решение за третиране на генерираните потоци отпадъчни води.

Освен това, строително-монтажните работи за съпътстващата инфраструктура са сериозно перо в количествено-стойностната сметка и включването им в обхвата на поръчката не може да се уреди с допълнителни разяснения към участниците в обществената поръчка.

Кметът на Ловеч намали договорите с „Еко“ с над 380 хил. лв.

Предвид настъпилите изменения от началото на тази година в нормативната уредба, касаеща третирането на биоразградими отпадъци, които не са отразени в обявената поръчка, следва да се прецизира обявеният капацитет на сепариращата инсталация, така че разходите за изграждане и експлоатация да не нарушават обществения интерес.

Предстои обявяване на нова обществена поръчка, която да покрие целите, заложени в новото комплексно разрешително. Припомняме, че по време на предходното управление на община Ловеч има сключен договор за изграждане на втора клетка на регионалното депо за неопасни битови отпадъци, по който фирмата изпълнител е издала две фактури без осигурено финансиране в размер на близо 4 милиона лева.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Даниела Балабанова. БТА