/ iStock/Getty Images
Шофьор, който уби трима души на пътя в края на 2020 г., получи присъда от 4 години. Припомняме, че катастрофата стана при Български извор. Мъжът, който я предизвиква, се е движил с несъобразена скорост и е ударил челно друг автомобил. От удара шофьорът на другия автомобил загива на място, други 2 момчета умират по-късно в болница, а още 2 остават трайни инвалиди, съобщи NOVA.

На първа инстанция шофьорът, предизвикал катастрофата, получава 12 години и 9 години лишаване от право да управлява МПС. За това,  че той се признава за виновен, обаче, получава 8 г. лишаване от свобода и 9 г.  от правото да управлява МПС.

Близки на загинал в катастрофа смятат, че разследването се бави

На втора инстанция, въпреки множеството нарушения на пътя на шофьора, Апелативен съд- Велико Търново решава, че “смъртта на 3 млади лица със средни телесни повреди и още две такива, скорост на движението над 110 км/ч и големият брой наложени наказания не са достатъчен мотив за “особено тежък случай”. Наказанието се променя на 4 г. лишаване от свобода и 6 г. лишаване от управление на МПС.

Решението на съда не е окончателно и може да се обжалва. Близките на един от загиналите организират протест на 11 декември в град Етрополе. Към демонстрацията ще се присъединят близки на загинали на пътя от цялата страна. Исканията им са  за “реални и адекватни наказания”.