За 6 месеца 117 деца напуснали училище в област Кърджали
За 6 месеца 117 деца напуснали училище в област Кърджали / netinfo

117 деца от област Кърджали са напуснали училище за периода септември 2011-март 2012 година. Това сочат данните от обследване на 82 училища в региона, презентирани от старши експертът по интегрирано обучение в образователния инспекторат Йорданка Попянева по време на заседание на Областният съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси.

Данните сочат, че 61 от децата са заминали за чужбина, други 37 са прекъснали по семейни причини. Най-голям брой напуснали ученици има в средните училища. При обработката на данните са отчетени силните миграционни процеси в региона, както и факторът бедност. Броят на трайно отсъстващите е 54.

Причините, освен семейни, са липсата на средства и на мотивация за учене. По отношение на неизвинените отсъствия бе отбелязано, че една-трета от учениците, допуснали повече от 5 неизвинени отсъствия, са  деца на безработни родители. От 167 такива семейства, 52 са без постоянни доходи.

На заседанието на съвета по етническите и интеграционните въпроси бе решено да се търси по-тясно партньорство с комисиите за борба с противообществените прояви сред малолетните и непълнолетните, отделите за закрила на детето и центровете за обществена подкрепа. Коментирана бе  необходимостта от безплатен междуселищен транспорт за гимназистите в неравностойно социално положение, по-добро владеене на книжовния български език, повишаване на мотивацията за учене и разширяване на извънкласните форми.