Вятърна ел. централа ще градят край Момчилград
Вятърна ел. централа ще градят край Момчилград / netinfo

Ветропарк с 19 ветрогенератора ще изграждат на територията на община Момчилград. Съоръженията ще произвеждат електричество с обща мощност 38 мегавата и не представляват никаква екологична опасност, е било отчетено при обсъждане на Доклада за въздействие на околната среда. Предвидено е строителството на ветрогенераторните кули да започне през юни 2010 година и да приключи през ноември, каза координаторът на проекта, който е на стойност 50 милиона евро, Константин Стайков. 
Терените, където ще се реализира инвестицията са в землищата на Момчилград и селата Груево, Манчево, Плешинци, и Чобанка. Планирано е 8  ветрогенераторните кули да бъдат разположени върху имоти в землището на село Груево, които са собственост на инвеститора. Останалите 11 - върху  земи от Държавен горски фонд след съответните процедури за изключване от фонда. Имотите в землището на Груево представляват пустеещи ниви, 8 категория.
"Местни фирми ще бъдат ангажирани със строителството на ветрогенераторите, тук ще се плащат и местните данъци и такси", каза Константин Стайков. Според него ветропаркът  представлява екологично чист енергиен източник. В процеса по изготвяне на Доклада по ОВОС и оценка на съвместимост било проучено дори дали ще има въздействие върху прилепите, които обитават близко дере и костенурките в района. Кулите не попадали в защитените зони на Натура 2000. Общински съветници и жители на Момчилград се интересували дали кулите ще произвеждат силен шум, дали животните ще могат да пашуват в района и дали ще  пострадат птици. Няма миграционни коридори, които преминават през площадките, ветроганераторните кули са отдалечени от  парковата зона, а шумът ще е в допустимите норми - под 33 децибела, каза Константин Стайков.