Археологическият комплекс Перперикон
Археологическият комплекс Перперикон / netinfo
Умеличава се броят на чуждестранните туристи предпочели да посетят археологическия комплекс Перперикон и Регионалния исторически музей в Кърджали в сравнение с миналата година. Това отчита директорът на музея в Кърджали Даниела Коджаманова.

По думите й профилът на посещващите Перперикон е твърде разнообразен - тук, освен от България, идват туристи от Франция, Русия, Испания, Япония, Полша. Същото разнообразие от народности посещават и Регионалния историческия музей в Кърджали, твърди Коджаманова. Посещенията за полугодието там с измерват с 6500 туристи от цял свят - израелци, австралийци, ливанци, италианци, холандци и др.

Що се отнася до Перперикон, за 7-те месеца на годината археологическият комплекс е  постен от 26 хиляди туристи, като само за юли те са били 5000, каза Коджаманова.  

Според нея в сравнение с миналата година интензивността на посещенията на Перперикон остава почти същата, макар началото на туристическия сезон да закъсня поради дълго продължилата зима. Неблагоприятен фактор за посещенията на скалния град на траките оказват и необичайно високите температури през това лято, които възпират до известна степен туристите, коментира Даниела Коджаманова.

Тя подчерта, че при посещенията си в Историческия музей в Кърджали, както и на Перперикон, турстите задължително питат и за други археологически и природни забележителности като каменните гъби и каменната сватба например, и така те обогатяват познанията си за богатствата на Източните Родопи.