/ ThinkStock/Getty Images
Пловдивският апелативен съд увеличи наказанието, наложено на убиеца на 7-годишната Дамла от 23 на 25 години лишаване от свобода. Той е признат от Окръжен съд-Кърджали за виновен в това че, на 17 декември 2017 г. в Момчилград е влязъл в чуждо жилище през нощта със специално техническо средство ключ.

23 г. затвор за убиеца на 7-годишната Дамла от Момчилград

Освен това е признат за виновен в това, че на същата дата умишлено е умъртвил седемгодишно момиченце, намиращо се в безпомощно състояние, което е извършено по особено мъчителен начин за пострадалата и с цел да бъде прикрито друго престъпление.

Според апелативните магистрати, увеличеното и наложено най-тежко общо наказание от 25 години лишаване от свобода отговаря на изключително високата степен на обществена опасност на деянието и на много високата степен на обществена опасност на самия деец.

Предадоха на съд обвинения за убийството на малката Дамла

Като отегчаващо отговорността обстоятелство магистратите приемат, че момиченцето било силно привързано към подсъдимия и изпитвало към него обич. Родителите й също се намирали в близки роднински отношения с убиеца, имали му доверие, с което той злоупотребил по недопустим начин, проявявайки бездушие към малолетното момиченце. Делото е протекло пред Кърджалийския окръжен съд по реда на
съкратеното съдебно следствие, след като подсъдимият признал изцяло фактите по обвинението.

Майка откри трупа на детето си в жилището им в Момчилград

Поради това първоначално определеното наказание доживотен затвор е заменено с лишаване от свобода, съгласно задължителното изискване на закона в тези случаи той е осъден да изплати по 150 000 лева обезщетение на родителите на пострадалата и 100 000 лева на нейната баба за претърпени неимуществени вреди.

Решението на Апелативния съд подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд.