/ Павел Тенчев
23 г. затвор за убиеца на 7-годишната Дамла от Момчилград
98673
23 г. затвор за убиеца на 7-годишната Дамла от Момчилград
  • 23 г. затвор за убиеца на 7-годишната Дамла от Момчилград
Обвиненият в убийството на 7-годишната Дамла от Момчилград неин братовчед Мехмед Хасан получи общо 23 години лишаване от свобода при първоначален строг режим, затова, че е извършил убийството по особено мъчителен за жертвата начин, след като преди това е влязъл незаконно в апартамента й.

Предадоха на съд обвинения за убийството на малката Дамла

По желание на защитата на подсъдимия делото се гледа по съкратена процедура от петчленен състав на Окръжния съд в Кърджали с председател Деян Събев. Това според клаузите на Наказателния кодекс определи и редуцирането й с една трета.

Съдът постанови още обезщетение за нанесени нематериални щети на родителите на Дамла и нейната баба на обща стойност от 400 000 лева при проявен първоначален иск от 1,3 милиона лева. На тях и на съда за направените разноски по делото Мехмед Хасан ще трябва да изплати общо 38 000 лева. В хода на делото прокурор Бонка Василева поиска доживотен затвор за обвинения в убийство, като с редукцията наказанието да бъде 29 години „лишаване от свобода” при строг режим. Служебният защитник на Мехмед Хасан Георги Гатев пък настоя за 23-годишна присъда.

Ден на траур в Момчилград в памет на 7-годишната Дамла

„Не знам какво да кажа! Няма как с думи да изразя това, което е в мен!”, бяха последните думи на призналия се за виновен убиец на 7-годишната Дамла от Момчилград.

След произнасянето на присъдата неудовлетворените от присъдата родители на убитата Дамла - Седат и Гюнер Муса, напуснаха скоропостижно залата. Не стана ясно дали ще се възползват от правото си да обжалват присъдата в 15-дневен срок пред Апелативния съд в Пловдив. От коментар по темата се въздържа и прокурор Бонка Василева.   

Майка откри трупа на детето си в жилището им в Момчилград

Зверското убийство бе извършено на 17 декември миналата година.
Дни преди това Мехмед открил ключовете за жилището на леля си Седат Муса в своя автомобил и решил да се възползва.

Във фаталната нощ майката на Дамла била на работа в завод край Кърджали. Жената карала извънредна смяна. 30 минути след полунощ първият братовчед на Дамла се промъкнал в жилището.

Той обикалял стаите, а след като влязъл в спалнята, детенцето се събудило. За да прикрие влизането си в жилището младият мъж убил момиченцето. Той го задушил с голи ръце, притискайки устата и носа му. След това увил главата и раменете с тиксо, след което напуснал дома.