Славяни край Момчилград участвали в набезите срещу Солун през ІV-V век
Славяни край Момчилград участвали в набезите срещу Солун през ІV-V век / netinfo


Възможно е по пътя през момчилградското село Седларе за Гърция да са минавали славяните при своите 7 нападения срещу Солун в края на ІV и началото на V век, за които свидетелстват гръцки хроники. Подобна хипотеза не изключи в края на археологическите разкопки по трасето на бъдещия път от спирка Джебел за Маказа ст.н.с. Катя Меламед. Като потвърждение на думите си тя посочи факта, че по това време славянски групи са усядали по нашите земи, а за тази уседналост говорели и намерените през това лято две славянски гърнета, аналогични по технологията на направата си с находки, разкрити от от археолози в Полша. Използването на подобна технология говорело за относително трайната уседналостна славяни в селището край Момчилград.
Освен това в района на Седларе били открити и следи от специфична керамична работилница, кадето наред с другата керамика били произвеждани и съдове, в чиято глина било добавяно и талк, вероятно за пластичност при изработката. Другата причина за използването на минерала била свързана и с наличието на талкова кариера в близост до селището - на разклона за Джебел, която е ползвана и в наши дни.
Освен "славянските разкрития" през това лято  е открита и великолепна керамика от еленистическата епоха - V и VІ век, безспорно внос от Гърция, монети от 2 и 1 век преди Христа, както и такива от Х и ХІ век.
При разкопките това лято била намерена и керамична дръжка с кръст от средата на ІV век, както и множество стрели и бойни топки.