С музей на открнито ще се открие 11-то издание на Фестивала на терлика в Дъждовница.
С музей на открнито ще се открие 11-то издание на Фестивала на терлика в Дъждовница. / netinfo
С музей на открито по повод 300 годишнината на отглеждане на тютюн у нас се открива 11-то издание на Фестивала на терлика в кърджалийското село Дъждовница. Това ще стане на 3 септември от 10 часа, съобщи ръководителят на Арт движение „Кръг” Радост Николаева – основен организатор на събитието и създател на фестивала.
По думите й в музея ще бъдат показани сечива, текерлеци и гьобели, игли за низане, пунгия от кожа за нарязан тютюн, архивни документи и фотографии, както и музейни копия на двете банкноти с тютюноберачки на БНБ – 500-левова от 1948 г. и 200-левова от 1951 г.  Гостите ще видят и 3-метрова артинсталация на тютюн на площада.
Николаева подчерта, че за втори пореден път Фестивала на терлика в Дъждовница присъства и в Националната програма за честванията на Европейските дни на наследството’2017, национален координатор на които е Министерството на културата.
Тазгодишната тема на Дните в цяла Европа е „Наследство и природа: пейзаж от възможности”. С нея е съобразена и темата на фестивала в Дъждовница, свързана с една непопулярна годишнина – 300 години от началото на отглеждане на тютюн у нас. „Като земеделска култура в България тютюн започва да се отглежда към средата на 18 век, в Източните Родопи и по-рано, а някои изследователи сочат 1717 г. като начална година”, поясни Радост Николаева.