РИОСВ напомня, че от 1 юни започва регистрация по REACH
РИОСВ напомня, че от 1 юни започва регистрация по REACH / netinfo
От първи юни започва предварителната регистрация на химични вещества и препарати съгласно новият европейски регламент REACH в Европейската Агенция по химикали в Хелзинки. Тя трябва да приключи до 1 декември тази година. Фирмите, пропуснали срока, ще трябва да прекратят производството и вноса на тези вещества до изготвянето и предоставянето на пълно регистрационно досие.

За да се изпълнят задълженията по REACH физическите или юридически лица, които се явяват производители, вносители, пускат на пазара или използват химични вещества в своите професионални дейности в количества равни или по-големи от един тон годишно следва да ги регистрират. Това може да стане след като те установят кои от химичните вещества в самостоятелен вид, в препарати и изделия, имащи отношение към дейността, която развиват, подлежат на предварителна регистрация.

С новият регламент се въвеждат три фази за регистрация в зависимост от тонажа на производството или вноса, както и от природата на химичните вещества.

За да се ограничи вредното въздействие на химичните вещества и препарати върху околната среда и човешкото здраве е необходимо техните производителите и вносителите да разполагат с достатъчно данни за веществата, които използват. Тези данни следва да се използват за оценка на рисковете, свързани с тяхната употреба, както и за да се разработват и препоръчват мерки за управление на риска.

Чрез REACH ще се засили ролята на индрустрията за предоставяне на надеждна информация за тези вещества и ще се осигури безопасната им употреба в условията на свободно движение на стоки на вътрешния Европейски пазар.