/ БТА
На протеста дойде кметът на града д-р инж. Хасан Азис
С интензивно пресичане на пешеходна пътека в рамките на половин час, жители на кърджалийския квартал „Гледка“ възпрепятстваха преминаването на леки и тежкотоварни автомобили по основна пътна артерия по пътя за Гърция, в района на бившия завод „Орфей“ в Кърджали.

Така живущите в квартала изразиха своя протест срещу преминаването на тежкотоварни автомобили по улица „Димитър Маджаров“. По думите на протестиращите ежедневно по улицата преминават тежкотоварни коли - от частния сектор, строителството и сметоизвозването.

Протест в Кърджали срещу намерение за застрояване на зелени площи

За проблема те са изпращали многократно писма до различните институции, но без резултат. Хората се оплакаха, че освен шума, преминаването на тежките коли води до вибрации и поражения по къщите им, като на място показаха и пукнатини по жилищата си.

БТА

Тяхното искане е тежкотоварните автомобили да не преминават през въпросната улица или най-малкото преминаването да бъде разпределено и по други улици. За да чуе лично причината за недоволството на хората и да разговаря с тях, на протеста дойде кметът на града д-р инж. Хасан Азис.

Той припомни, че преди 7-8 години квартал „Гледка“ и съседният „Горна Гледка“ са имали проблем с тежките коли основно на сметосъбиращата фирма и заедно с хората е участвал в няколко срещи в Министерството на околната среда и водите (МОСВ), като вследствие на това биват отпуснати средства от държавния бюджет и изграден околовръстен път за двата квартала.

БТА

„Сега разбирам, че проблемът продължава, но не толкова с колите за депото, защото те повече ползват Околовръстния път през "Глухар“, коментира кметът и пое ангажимент в рамките на десетина дни ресорните специалисти да потърсят решение на казуса, ако има токова. 

Кметът отиде и до няколко от засегнатите къщи, а след като видя пукнатините по тях, обясни, че ще поиска инженер конструктор да определи причините за пропукванията.
БТА