/ Община Варна
Жители на Кърджали излязоха на протест пред сградата на общинската администрация, за да изразят своето недоволство от сметосъбирането в града, довело до преливащи от отпадъци съдове за смет. 

Недоволството бе организирано чрез социалните мрежи през събитие: “Да изхвърлим боклука си пред общината“. И въпреки заявеното участие на над 100 човека, да изразят своята гражданска позиция бяха дошли около двайсет, част от които бяха донесли и изхвърлиха боклук пред сградата на администрацията.

Втори ден продължава да гори сметището край Вишеград

Хората се оплакаха, че от 10 дни съдовете им за смет не са събирани, а образувалите се купчини в топлото време са предпоставка за разпространение на зарази. Те коментираха, че си плащат данъците на 100 %, за да има ред и чистота, за които настояват да се случват.

Заради възникнал пожар на 8 август на депото за отпадъци край село Вишеград, където се изхвърлят отпадъците от седемте общини в областта, за няколко дни бе преустановено сметосъбирането в града.

След локализиране на огнището започна поетапното депониране, а сметосъбиращата фирма „Грийн Партнърс БКС“ излезе с позиция, в която обяснява причините  да не се извозва боклукът и извинение към населението за създаденото неудобство. 

В отговор на недоволството на жителите на общината, пред медиите кметът д-р инж. Хасан Азис и Петър Пешев от сметосъбиращата фирма коментираха, че е създаден кризисен график за справяне със ситуацията.

Според графика до сряда, 17 август, градът ще е изчистен, а до понеделник, 22 август - и селата. „Хората сами виждат, че има подобрение, но докато траеше пожарът, не можеше да се извозва.

През летните месеци в Кърджали има значително повече хора, затова и толкова бързо се стига до ситуацията с препълнените контейнери“, коментира Петър Пешев. Той обясни, че фирмата работи с удължено работно време и двойно повече техника, привлечена от съседни общини. 

Кметът д-р инж. Хасан Азис обясни, че ще следи фирмата да спази поетите срокове. Той призова гражданите за по-голяма отговорност, когато изхвърлят боклука си, защото голяма част от него са мебели, електроуреди и строителни материали, които е забранено да бъдат изхвърляни с битовия отпадък.

А за да не се затрудняват хората, и събота, и неделя са обявени за дни, в които тези отпадъци могат безплатно да бъдат изхвърлени на сметището. Хасан Азис коментира също, че голяма част от търговските обекти също нерегламентирано изхвърлят в съдовете за битови отпадъци за населението своите отпадъци.

От общинската администрация са разпратили писма практиката да бъде преустановена, като от следващата седмица ще започнат проверки с последващи санкции. Кметът изрази подозрението си за политическа намеса в състоялия се протест, заради присъствието на партийни лица на него.
БТА