/ iStock/Getty Images
Обитатели на осем кооперации в централна градска част в Кърджали протестираха пред сградата на Общината заради направено предложение за промяна на Подробен устройствен план (ПУП), според което се позволява строителство на зелените площи в междублоковото им пространство. 

„В предложението, което е направено се вижда ясно парцел, в който има петно за строителство с отстояния и всичко. А в самото предложение за промяна има определена плътност за застрояване и се посочва 70 % плътност за застрояване и 30 % примерно озеленяване.

Поставени са такива параметри, че когато инвеститорът поиска разрешително за строеж да му се разреши на база тези параметри.“, обясни Николай Марков, един от живеещите в засегнатите блокове. 

По думите на протестиращите зелените площи към днешна дата се водят частен имот, но по-възрастните от тях твърдят, че собствениците на имота са били обезщетени навремето, именно за да бъдат построени техните кооперации.

Обясниха също, че част от сегашното предложение за промяна на ПУП е да се замени общински имот с частен така, че въпросният парцел да придобие правилна форма. Хората са категорични, че въпросната замяна ще позволи на частния инвеститор да застрои още по-голяма площ от сега позволяващата му според размера и формата на парцела.

Част от протестиращите споделиха, че в зоната, за която е направено предложението за изменение на ПУП, освен зелените площи и дървесна растителност, има бомбоубежище под повърхността на земята, както и два кладенеца. 

Протестиращите поискаха да не бъдат одобрени поисканите промени. Те се срещнаха с представители на общинската администрация, сред които арх. Танер Давуд, арх. Селчук Ахмед и Свилен Ботев, главен юрисконсулт. Арх. Давуд обясни, че парцелът е възстановен на наследниците на собственика Киро Шивков през 1998 година.

След като изслушаха  доводи на граждани да не се допусне одобрение на ПУП от общинската администрация обявиха, че на терена ще бъде направено подробно заснемане и геоложко проучване, като ще бъде насрочена и нова дата за обществено обсъждане на направеното предложение за промяна на ПУП.
БТА