Безплатно изследване за СПИН
Безплатно изследване за СПИН / DarikNews.bg, архив
Няма регистрирани случаи на болни от СПИН в Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Кърджали по време на тазгодишната антиСПИН кампания, която се проведе от 7 до 11 август, за разлика от кампаниите през 2015 и 2016 г., когато в здравната инспекция са регистрирани общо четири случая на заболели от коварната болест. Това съобщи експертът в здравната инспекция Милена Цонева. 

През последните пет дни през лабораторията "Медицински изследвания" на РЗИ са преминали около 40 човека - по равен брой мъже и жени. Това, според Цонева, говори за една добра активност от страна на гражданите, имайки предвид летния сезон на отпуски и горещото време.

По думите на Цонева пожелалите да се изследват за ХИВ/СПИН са предимно млади хора - от 19 до 40-годишна възраст, изследването трае само няколко минути, а в случай на положителен резултат той се изпраща за потвърждение в Националната референтна потвърдителна лаборатория в София. 

Милена Цонева припомни и за регистрираните общо четири случая на болни от СПИН от област Кърджали по време на антиСПИН кампаниите през предходните две години.

Три от тях са през 2015 г. и засягат двама мъже и една жена във възрастовия диапазон между 29 и 54 години. През 2016 г. регистрирания случай на болен от СПИН е на мъж на около 34 години, уточни здравният експерт.