/ БТА
В рамките на днешния и утрешния ден комисия от община Кърджали, заедно с кмета доц. д-р Хасан Азис, ще извърши проверки на терен на опасните постройки пред срутване в стара градска част.

Това каза пред журналисти кметът на Кърджали, след като днес граждани сигнализираха за опасност от срутване на две постройки на ул."Ив. Вазов". 

БТА

Кметът коментира, че проблемът със старите постройки в Кърджали е от години и затова е създадена комисия, която е съставила регистър на въпросните опасни постройки и издирва и уведомява собствениците им, за да бъдат предприети мерки. 

Официално откриха моста „Пеперудата“ в Кърджали (СНИМКИ)

„Ако не можем да намерим собствениците, процедурата става по-дълга и тромава, но има такава възможност. Знаете, преди няколко години решихме въпроса със старите опасни сгради в двора на бившия "Булгартабак", където собствениците не бяха известни.

БТА

Тогава извървяхме един дълъг път. Сега ще възложа на колегите в по-спешен порядък да направим същата процедура за старата градска част, и по-специално за ул."Ив. Вазов", за да бъде въпросът решен“, каза кметът, след като заедно със заместника си инж. Катя Митовска посети две от опасните постройки на ул. "Ив. Вазов". 

БТА

По думите на кмета на Кърджали, няколко сгради в старата градска част са под закрилата на Министерството на културата, заради своята архитектура. „И тук влизаме в един омагьосан кръг.

От една страна, Министерството на културата не дава възможност за събаряне. От друга страна, собствениците декларират, че нямат възможност да направят укрепване. От тук нататък вече въпросът е какво прави общината“, каза той.

БТА

Кметът очерта две действия, като едното е издаването на предписания от страна на община Кърджали спрямо собствениците, а второто - с решение на Общинския съвет да се отпуснат общински средства за укрепителни дейности, което според него обаче не е много редно. 
Валентина Стоева, БТА