Певиците на Припек се борят за място в «Живи човешки съкровища»
Певиците на Припек се борят за място в «Живи човешки съкровища» / netinfo
Женската певческа група за автентичен фолклор към НЧ „Димитър Благоев” от джебелското село Припек ще се бори за място в националните номинации на системата от "Живи човешки съкровища", програма координирана от Министерството на културата, Института за фолклор при БАН, със съдействието на Националната комисия на ЮНЕСКО в България. Това стана ясно след като комисия с председател Евгения Грънчарова от Института за фолклор при БАН проведе първична селекция на кандидатурите по националната програма „Живи човешки съкровища – България”, постъпили в област Кърджали. До участие в селекцията бяха допуснати следните кандидатури - на женска фолклорна група за автентичен фолклор от с. Припек, общ. Джебел и на София Иванова Солакова – изпълнителка на песни от Беломорска Тракия, от Кърджали, които бяха оценени много високо.

През 2008 г. за пръв път се извършва номинация за „Живи човешки съкровища”, която ще се провежда веднъж на 2 години. Националната програма по създаването на Национална система от "Живи човешки съкровища" стартира преди два месеца и цели да се съхранят знанията и уменията за културно изразяване, които имат историческо, художествено и културно значение за България и тяхното предаване на следващите поколения чрез реализиране на ефективни програми за подготовка на кадри. Право на номинации е дадено на българските читалища, като най-стари културни институции, както и на местните музеи. Те имаха възможност да предлагат лица или групи до края на месец февруари 2008 г., като задължително условие беше кандидатурите да са съпътствани от документация, доказваща тяхната уникалност.

До края на март ще приключи селекцията по области. От 1-ви април до 15 май избраните от всяка област номинации ще бъдат представени пред аудиторията в страната чрез 15-минутни филмчета по БНТ в широко разгласена национална кампания. Комисия от експерти във всички области на нематериалното културно наследство ще обсъди областните кандидатури и ще ги предложи пред Националния съвет за нематериално културно наследство. До 19 юни той ще излъчи 5 номинации. Кандидатите за „Живи човешки съкровища” ще бъдат утвърдени от Министъра на културата и ще бъдат обявени официално на 24 юни 2008 г.