/ iStock/Getty Images
"Поредица от мерки е набелязало общинското ръководство на Кърджали в опит за разрешаване на проблема с агресивни и неизлечимо болни бездомни кучета". Това каза пред журналисти кметът инж. Хасан Азис.

Ще бъде търсен терен за временен приют, докато въпросът не бъде решен генерално, с изграждането на голям кучешки приют, в партньорство с общините в област Кърджали. Заради липсата на собствен подходящ терен, общината е поискала имот държавна собственост - 21 дка в землището на село Седловина, но от няколко години очаква развитие по въпроса.

Котките и кучетата правят хората щастливи

Кметът припомни, че от началото на годината общината се е отказала от услугите на приюта "Дай лапа" и е взела решение за затваряне на кастрационния център към него, след нападки от страна на т.нар. доброволци, по думите му, за нехуманно отношение.

Подписала е договор с ветеринари да обслужват бездомните кучета. "Този начин на работа не реши проблема. Общината бе осъдена няколко пъти от ухапани граждани", коментира Хасан Азис.

Той организира и работна среща с директора на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Али Дурмушали, управителя на "Озеленяване, благоустройство и чистота" - Раид Идриз, и председателя на фондацията "Спасение за Кърджали" - Жанета Богданова.

На нея той посочи, че ще търси среща с областния управител на Кърджали за съдействие за терена в с. Седловина, а през следващата седмица ще потърси съдействието и на министър-председателя и на министъра на регионалното развитие.

"Ще внеса лично в деловодството на Министерския съвет искането за прехвърлянето на въпросните 21 декара", заяви инж. Хасан Азис.
БТА