черно куче
черно куче / iStock/Getty Images
Учени са установили, че домашните любимци могат да нервничат заедно със собствениците си
Учени от университета на Линшьопинг в Швеция, са установили, че кучетата могат да изпитват стрес заедно със собствениците си, пише сп. "Сайънтифик рипортс".

Изследването показва, че синхронизирането на негативните емоции се случва независимо от породата и предназначението на кучето. В предишно изследване е установено, че пастирските кучета започват да нервничат заедно със стопаните си.

Снимката е илюстративна
iStock/Getty Images

Авторите на настоящото проучване са решили да проверят дали това поведение е специфично за породата. За целта изследователите са наблюдавали две групи кучета от различни категории. В едната група са били включени кучета от породи като дакел и йемхунд, които помагат на хората, а в другата - хъски или шиба ину, по-свързани с вълците и се явяват единаци.

iStock/Getty Images

В рамките на изследването, учените са измервали нивата на стресовия хормон кортизол при кучетата и техните собственици. Освен това стопаните трябвало да отговарят на въпроси, свързани с питомците им, предоставяйки информация за поведението и психологическото им състояние. Оказало се, че при силна връзка между кучето и човека, степента на синхронизация на стреса между тях се увеличава.

iStock/Getty Images

"Целта на настоящото проучване беше да идентифицираме произхода на тази уникална "междувидова стресова зараза", отбелязват учените.
БТА