Областният на Кърджали: готови сме с Маказа в началото на октомври
Областният на Кърджали: готови сме с Маказа в началото на октомври / netinfo

Ще бъдем напълно готови с пътя през Маказа от наша страна в началото на октомври, заяви по време на поредната двустранна среща между представители на българската и гръцката страна областния управител на Кърджали Иванка Таушанова, цитирана от пресцентъра на областната администрация. Тя и изпълнителния секретар на Периферия Източна Македония и Тракия Константинос Кацимигас са изразили убеденост, че и България, и Гърция са заинтересовани да бъде спазен обявеният от премиера Борисов срок за отварянето на пътя през Маказа.

В срещата са участвали инженери и строители от фирмата „Егнатия Одос" - изпълнител на участъка от Комотини до Маказа, генералният консул на Р България в Солун Васил Вълчев, пълномощният министър в мисията Харизан Харизанов.

При направения оглед се установило, че и от двете страни на границата се работи с максимално интензивни темпове. От гръцка страна остава да бъде асфалтиран участък от 2,9 км.

Гръцките специалисти са инспектирали състоянието на пътя от Маказа до Подкова, проявили са интерес към жп връзките в района и са се запознали с укрепителните работи на свлачището. От българска страна подземната инфраструктура на ГКПП-то е почти завършена, напълно изградена е „ВиК"-мрежата, в момента се работи по електроснабдяването, монтират се периферните огради. След почивните дни ще започне изграждането на площадката, върху която ще се разположат контейнерите /сградите/.