Общинските съветници в Кърджали гласуваха Наредба за настаняване в социални жилища.
Общинските съветници в Кърджали гласуваха Наредба за настаняване в социални жилища. / netinfo
Общинският съвет в Кърджали прие Наредба за настаняване и ползване на социални жилища в Кърджали на днешното си заседание.
Необходимостта от такъв документ бе аргументиран с реализацията на проект за изграждане на 69 социални жилища с различна квадратура, заложен в Интегрирания план за градско възстановяване и развитие и финансиран по ОП „Региони в растеж” 2014-2020 г.
Според клаузите на Наредбата право на ползване на бъдещите „социални жилища” ще имат три групи граждани – бездомни или живеещи в много лоши битови условия, хора в риск от бедност и социално изключване и родители с малки деца или самотни родители, без възможност да осигурят нормални жилищни условия.
Ползвателите ще имат право да обитават жилищата 3 години, а след това, в рамките на следващите 10 години, няма да имат право да бъдат отново настанявани. Задължения на ползвателите, съгласно договорите им за наем, ще бъде да покриват битово-комуналните си сметки и такса „смет”.
При представяне на предложението, кметът на Кърджали инж. Хасан Азис подчерта, че социалните жилища следва да бъдат разграничени от общия жилищен фонд, с който общинската администрация разполага.